Body k diskusi
• Paleopatologie a (pod)výživa dávných populací
• Co nám říkají radioizotopy a stopové prvky o výživě ve starověku?
• Řecká a římská kuchyně starověku: víno, olej a chléb
• Pompejský chléb a Apuleiova kuchařka (jak a v čem se vařilo a peklo)
• Středověk: černá kuchyně, regimenty zdraví a první kuchařské celebrity
• Raný novověk: kuchařské knihy, zrod dietologie a fyziologie chuti
• Stravování ve 20. století: závodní stravování, plánované hospodářství a haute cuisine v Československu
• Kuchařky našich babiček aneb co si (ne)pamatujeme z nedávné minulosti
• Současná výživová doporučení
S prof. MUDr. Štěpánem Svačinou, DrSc. (předsedou ČLS JEP) bude moderovat doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc. a besedovat budou:
doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D. – Masarykův ústav a Archiv AV ČR
prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. – VŠCHT Praha
doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. - Ústav dějin lékařství a cizích jazyků 1. LF UK Praha
prof. MUDr. Václav Smrčka, CSc. - Ústav dějin lékařství a cizích jazyků 1. LF UK Praha
prof. RNDr. Martin Mihaljevič, CSc. - Ústav geochemie, mineralogie a nerostných zdrojů Přírodovědecké fakulty UK v Praze
doc. PhDr. Tomáš Alušík, Ph.D. - Ústav dějin lékařství a cizích jazyků 1. LF UK Praha
Přímý přenos pořadu sledujte online na www.purkynka.online .
K osobní účasti se registrujte v sekretariátu ČLS JEP (tel. 224 266 223).